Hydratácia

31.03.2013 18:15

 

Hydratácia

 
... Všetkého veľa škodí!
 

Falošná hydratácia

 
Oplatí sa starostlivo sledovať zloženie prípravku, ktorý si dnes a denne nanášate na tvár. Ak jeho prevažnú časť tvorí voda, olej a vosk, môže byť pocit hydratácie falošný, pretože takýto krém pleť utemňuje tak, že sa cez nepriechodný film k bunkám na povrchu žiadna voda nedostane. Výsledkom takejto kozmetické "starostlivosti" sú ....
 
    upchaté póry, najhoršie sú krémy zo zeleniny alebo s minerálnymi olejmi. Tieto ingrediencie často upchávajú póry práve tým, že sa nedokážu vstrebať do kože
    narušená bariéra, ďalšie negatívne vlastnosti niektorých menej kvalitných krémov je, že obmedzujú schopnosť pokožky vytvárať podkožný maz Ak ho ale nebude produkovať, môže pokožka vyzerať matne a vysušená.
    predčasné starnutie pleti, minerálne oleje, ktoré sa v krémoch často objavujú, môžu spôsobovať zrýchlené starnutie pleti. ak používate krémy pravidelne od skorého veku, potláčate tým bunkovú aktivitu, ktorá by inak starnutia spomalila.
 
Jedine hydratovaná pleťmůže byť krásna! Máte unavený tvár? Použite hydtatační krém! Potrebujete vyzerať mlado? Hydratujte! Nie je ťažké pod váhou týchto marketingových sloganov a titulkov v časopisoch podľahnúť dojmu, že čím viac hydratačných krémov na tvár budete nanášať, tým pôvabnejšie budete. Možno aj preto po nich siahajú už násťročné slečny, ktoré uverili, že čím skôr začnú hydratovať, tým lepšie. Máloktorá z nich, ale aj nás starších, tuší, že prehnané zavlažovanie môže našej pleti naopak škodiť.
Vzbura podkožných buniek
 
Hoci sa to zdá neuveriteľné, na hydratačných prípravkoch sa môže jedného dnes stať pleť úplne závislú. Bez toho aby sme si toho vôbec všimli. Krém pokožku síce hydratuje, lenže za cenu toho že ona sama tak zlenivie. Stále máme v tele bunky, ktoré majú za úlohu produkovať vodu a hydratáciu obstarávať. Keď to za nich budú robiť krémy, bunky si na to zvyknú a prestanú pracovať tak ako majú.
 
Každodenné používanie hydratčních krémov teda môže viesť k tomu, že si bunky dajú pohov. Výsledok? Suchá, citlivá a slabá pokožka, ktorá bude potrebovať .... nu áno, poriadnu hydratáciu! Čo na tom, že spočiatku by to bývala zvädnuté sama? Teraz je v štádiu, že keď odcestuje na dovolenku bez svojho obľúbeného krému, cítime za dva tri dni absťák. Pleť je unavená, citlivá a my to pčičítáme klimatizáciu v hoteli. Naša pleť sa stala skrátka otrokom všetkých týchto hydratujúcich zázrakov.
Prečo pokožka vysychá?
 
Koža obsahuje vodu, ceramidy, proteíny a lipidy, ktoré by mali fungovať v dokonalej rovnováhe. ak ju nič nenaruší, voda a živiny sa dostanú do všetkých vrstiev kože, teda aj k jej povrchu. Tu príbeh končí. Niekedy sa ale voda dostane ďalej, do kontaktu so vzduchom, vyparí sa a nám sa zrazu zdá, že máme až príliš suchú pleť.
 
Túto nerovnováhu môže spôsobiť genetická dispozícia, ochorenia kože, príliš dráždivá kozmetická procedúra alebo dlhý pobyt na slniečku alebo vetra. Alebo nekvalitné kozmetické prípravky, ktoré menia prirodzené pH pokožky. Teraz už sa pochopiteľne hydratáciu nevyhneme, naopak, je to jediné riešenie, ako pokožke vrátiť sviežosť a pružnosť. Dermatológovia odporúčajú používať hydratačné krémy, ktoré obsahujú aktívne zložky, ako je napríklad Retinol: stimulujú totiž bunkovú aktivitu aj počas hydratácie, a tak nehrozí, že bunky časom zlenivie.
Krémy novej generácie
 
To, čo bolo doteraz povedané, neznamená, že by sme sa mali prestať mazať. Je v poriadku pravidelne používať krémy. Musí byť ale vyrobené z ingrediencií, ktoré podporujú prirodzenú hydratáciu a nevyvolávajú pocit umelého zavlaženie.
 
Keď kupujeme krém, pozrite sa, či obsahuje niektoré z týchto ingrediencií: kyselinu hyalurónovú, esenciálne mastné kyseliny, vitamíny, alebo skvalén. Odborníci dodávajú, že pre správnu hydratáciu pokožky je nutné jesť vitamíny a mať správny pitný režim. Ak toto základné pravidlo nebudete dodržiavať, nezachráni vás žiadny krém!
 

Na tvár patrí ....

 
    alfa hydroxilové kyseliny (AHA) majú vynikajúce hydratačné a peelingové účinky. (používajú sa u tzv chemických peelingov) Neodporúča sa potom ale vystavovať pokožku priamemu slnku (nutná UV ochrana najlepšie SPF50)
    glycerín pomáha pleti získať a udržať prirodzenú hydratáciu.
    Skvalén je organická zlúčenina (prvýkrát bola izolovaná z pečene žraloka, dnes sa ale získava aj z iných zdrojov, napríklad z olivového oleja) a slúži ako prírodné hydratácie. Preniká rýchlo do kože a nespôsobuje mastný filter.
    kyselina hyalurónová sa nachádza prirodzene v našom tele, je to jedna zo zložiek podporujúca hydratáciu
    ceramidy zadržujú vodu v správnom množstve, chráni bunky a vyživujú ich.
 

..... A nepatrí

 
  •     bambucké maslo sa pre starostlivosť o telo používa stovky rokov. Má vysoký obsah tukov i vitamínu A, E a F. Je ale veľmi husté, preto je lepšie ho používať skôr na telo ako na tvár.
  •     vosky môžu viesť k falošnému pocitu hydratácie
  •     lanolínové olej podporuje vznik akné
  •     minerálne oleje sú síce lacné, ale nevie nič iné, ako len vytvoriť na našej tvári film. A ten opäť vytvára falošný pocit hydratácie. Olej je navyše veľmi hustý a môže upchávať póry.
 
 

Krémy a séra na hydratáciu: