Príčiny vypadávania vlasov

05.03.2013 19:36

 

Každá žena i muž sa bojí vypadávanie vlasov. Každodenné vypadávanie vlasov je úplne bežný fyziologický jav a nie je dôležité sa tým ihneď znepokojovať. Pri bežnom vypadávanie vlasov totiž dochádza k pravidelnej výmene vlasov, ktorá je úplne normálne. Na mieste vypadnutého vlasu je totiž už prichystaný vlas nový. Ak sa ale domnievate, že vám vlasy začínajú vypadávať viac, ako ste zvyknutí, je potrebné začať tento problém riešiť.

Najčastejšou príčinou u žien sú hormonálne zmeny, ktoré sú spôsobené napríklad hormonálnymi zmenami v tehotenstve, alebo aj prvých šesť mesiacov po pôrode. V tomto prípade sa však jedná o bežný proces vyrovnávania estrogénu v organizme, kedy sa jeho hladina dostáva do normálu. Ďalším obdobím v živote ženy, kedy ju môže postihnúť problém s vypadávaním vlasov je menopauza, kedy hladina estrogénu v tele významne klesá. Príčinou padanie vlasov u mužov bývajú z veľkej časti problémy spôsobené väčšie či menšie dedičnú dispozíciou spôsobujúce premenu hormónu testosterónu na tzv DHT (dihydrotestosterón), ktorý oslabuje vlasové cibuľky a spôsobí, že vlasy začnú vypadávať.

V prípade padanie vlasov ako u žien i mužov, môže ísť aj o problémy so štítnou žľazou. Jedná sa tak v prípade zníženej, ale aj zvýšenej funkcie, ktorú navyše môžu sprevádzať aj veľmi jemné a krehké vlasy. Častým javom, ktorý stojí za vypadaním veľkého množstva vlasov je stres. Takéto vypadávanie sa objavuje zhruba dva až tri mesiace po prekonaní silného stresu, a to aj následkom operácie, choroby atď Ďalšími príčinami môže byť užívanie liekov, ktoré majú vypadávanie vlasov ako vedľajší účinok. V takom prípade je dobré konzultovať tento problém so svojim lekárom, prípadne ho požiadať o nejakú inú alternatívu. Za vypadávaním vlasov tiež môže stať nízka hladina železa v krvi, alebo tiež nízka hladina selénu a vitamínu A v tele. Organizmu aj vlasom však škodí tiež predávkovanie týmito vitamíny.